NOEVEREN ART 2015

tentoonstelling

NOEVEREN ART 2015

Schermafbeelding 2015-03-19 om 20.12.58

Kunsttentoonstelling met werk van : Yvette Elbaum (B) plastisch kunstenaar, Marc Henrotin (B) beeldhouwer, Koen Vanderstukken (B/CAN) glaskunstenaar, Luc Hoenraet (B) grafisch kunstenaar, Jean-Pierre Viot (F) keramist, Haguiko (F/J) keramiste, Michael Cleff (D) keramist, Flor Buggenhout (B) keramist, Lydia De Bock (B) fotografe, Patrick Piccarelle (B) keramist-beeldhouwer.

Open op zaterdag en zondag van 2 tot 31 mei (14-18u) of op afspraak (0485 929 029) 

Noeveren is een bijzondere plek waar sinds eeuwen water, werken en wonen zijn samen gegaan dankzij de klei in de ondergrond die de grondstof leverde voor de productie van baksteen.
Bij het verdwijnen van de baksteenindustrie vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw bestond het besef dat deze industrie dermate bepalend is geweest voor de Rupelstreek dat de steenbakkers wijk Noeveren als industrieel archeologische getuige diende bewaard te blijven. In Noeveren zijn immers alle aspecten van dit verleden samen aanwezig, met name 3 voormalige steenfabrieken, een scheepswerf en de vele arbeiderswoningen in een ordening bepaald door de kleiwinning en de steenproductie.
Peeters en Van Mechelen is één van de 3 voormalige steenfabrieken en heeft gaande weg een nieuwe plaats verworven in Noeveren. In 1991 heeft Patrick Piccarelle hier zijn woning en atelier gevestigd, anderen hebben hem gevolgd. Vandaag is P&VM de enige steenfabriek in de Rupelstreek waarvan alle bedrijfsgebouwen zijn bewaard en herbestemd naar wonen, ateliers, een architectenbureau ‘Lezze architecten’ en twee tentoonstellingsruimtes.
De droom om op deze voor de keramiek industrie in Vlaanderen historisch zo belangrijke plek een centrum voor hedendaags keramiek te installeren leeft verder. Vandaag brengen we onze derde kunst biënnale onder de naam ‘ Noeveren Art 2015’ in de vroegere machinehal van de ‘mekanieke steenfabriek’ Peeters en Van mechelen. Deze biënnale toont hedendaagse keramiek en glaskunst, beeldhouwwerken en grafiek van een bijzonder hoog internationaal niveau.